Puppies enzo

Hieronder zal ik beschrijven wat wij met de pups zullen ondernemen in de tijd dat ze bij ons zijn, maar eerst zal ik even kort beschrijven wat er aan vooraf gaat. Vaak krijgen wij als fokker de vraag, wanneer wordt (-naam moederhond-) gedekt. Dat is niet altijd eenvoudig te voorspellen. Niet alleen heeft ieder teefje een andere cyclus die kan varieren van 6  tot 14 maanden, ook dan nog kan ze de ene keer wat vroeger zijn en de andere keer wat later. Wanneer het teefje loops wordt kan ze gedekt worden. Ze is zo'n drie weken loops, maar in deze drie weken is ze maar een aantal dagen vruchtbaar. De meeste fokkers zullen daarom met haar naar de dierenarts gaan om daar haar progesteron niveau te laten bepalen. Het progesteron geeft aan wanneer het teefje haar eisprong heeft en wanneer ze het beste gedekt kan worden. Het ene teefje zal al op dag 7 van haar loopsheid haar eisprong hebben, terwijl de ander pas op dag 21 deze heeft. Wanneer zij eenmaal gedekt is, zal zij zo'n 63 dagen drachtig zijn. Rond een week of 4 kan er een echo gemaakt worden om te kijken of de dekking geslaagd is. Wanneer zij drachtig is zal je op de echo de vruchtkamertjes kunnen zien. 


Na ongeveer 9 weken zullen de pups geboren worden. Bij ons zal dat in de woonkamer zijn, waar we voor de moeder en pups een veilig eigen plekje creëren. Op dat moment zijn de pups nog doof en blind en zullen ze op de geur en warmte van hun moeder afgaan. De meeste moeders zullen de eerste dagen veel bij hun pups willen zijn. Des te ouder en zelfstandiger de pups worden, des te vaker zal moeder ze ook alleen laten. 

DSC_0033


De eerste twee weken staan hier in huis in het teken van rust. De moeder hond mag rustig bijkomen van haar bevalling. Vaak wordt gedacht dat het bij honden maar allemaal van zelf gaat, maar ook voor honden is het een hele gebeurtenis waar ze echt even van bij moeten en mogen komen. Onze moeders vinden het fijn als ik veel bij ze zit de eerste tijd en dat is voor mij zeker geen straf. De pups wennen zo ook al meteen aan het aangeraakt en vastgehouden worden. 

DSC_0004


Na twee weken gaan de oogjes open en daarna zullen ook de oortjes volgen. De gehoorgang zit helemaal dicht en deze zal langzaam open gaan. Opeens merk je dat ze dan op geluiden en hun omgeving gaan reageren, het zijn echte mini hondjes die ook in deze periode hun eerste stapjes zullen zetten. Als de ogen en oren open zijn begint de echte socialisatie. Een geluidscd wordt dagelijks opgezet met geluiden als onweer, schreeuwende/spelende kinderen, verkeer en vuurwerk. Ook begint dan de bezoekperiode waarin ze zullen kennismaken met kinderen van verschillende leeftijden en mensen van verschillende nationaliteiten en niet te vergeten, hun nieuwe baasjes.

DSC_0017


Wanneer ze hun eerste dierenarts plus titer controle hebben gehad mogen we hun wereld nog verder gaan vergroten. We zullen verschillende uitstapjes met hun ondernemen. Het bos, het tuincentrum, winkelcentrum, schoolplein, schoolklas en soms gaan ze ook al mee met hun moeder of een van onze andere doodles naar onze lieve trimster. In deze verschillende situaties zullen we goed opletten hoe de pups reageren. Voorzichtige pupjes zullen we wat extra steun bieden en met de stoere pups kunnen we nog een stapje verder gaan. 

DSC_0305


Wanneer zij zeven weken zijn zullen zij getest worden door een gedragstherapeut. Samen zullen we dan de uiteindelijke keuze maken welke pup naar welk gezin zal gaan. Wat voor het ene gezin een perfecte pup kan zijn, kan voor een ander bijvoorveeld een veel te actief hondje zijn. Dit is zeker van belang wanneer een pup in een zogenaamd 'special needs gezin' geplaatst zal worden. Ook nadat de pup het nest heeft verlaten hoor ik graag hoe het gaat en zal ik uiteraard altijd bereikbaar zijn voor het beantwoorden van alle vragen. 

Iedere nieuwe familie van onze pups krijgt ook een door ons gemaakt boekje mee, met daarin belangrijkste informatie voor de eerste weken. Zoals ik al eerder schreef ben ook ik constant aan het bijleren en verzamel steeds meer nuttige informatie. De informatie die nieuwe eigenaren meekrijgen zal dan ook steeds vollediger worden.


© SmilingFace Doodles 2016